قدرشناسی چیست ؟چرا قدرشناس نیستیم؟؟
قدرشناسی چیست؟
قدرشناسی به معنی سپاسگزاری از دیگران بخاطر انجام کار یا کارهایی هرچند کوچک و یا لطفی هرچند ناچیز است.اینکه به طرف مقابل بفهمانیم که حواسمان به لطفی که کرده و یازحمتی که کشیده هست و قدردانش هستیم. به عبارتی دیگر قدر شناسی نوعی خودخواه نبودن است بدین معنی که الطاف مردم نسبت به خود را وظیفه تلقی نکنیم و با انصاف باشیم.اصولا افراد قدرشناس انسان های خودخواهی نیستند بلکه بسیار مثبت اندیش و مهربان هستند و با مهربانی و قدرشناسی حس مثبت را به اطرافیان خود نیز منتقل میکنند.
قدرشناسی خود نوعی مهارت است که باید آموخت،تمرین کرد و ممارست نمود تا جزو عادات و رفتارهای هرروزه و همیشگی ماشود.
یکی از اصول کسب مهارت ارتباط موثر،سپاسگزاری و قدردانی ست . مردم با انسانهای قدرشناس ارتباط خوبی برقرار کرده و راحتتر به آنها اعتماد میکنند.چون به نوعی قدرشناسی ما به مردم حس عدالت و حق شناس بودن می دهد.شکرگزار بودن موجب می شود انسان ها راضی تر و شادتر زندگی کنند و وقتی به سپاسگزاری عادت کردند وشاکر بودن بخشی از کارهای روزانه شان شد آن گاه ناخود آگاه هر نعمتی را به زبان آورده و هر لطفی را قدر می شناسند.
دعا خود نوعی قدر شناسی ست که تاثیر بسیار مثبتی در ایجاد تعادل و توازن در زندگی،یادآوری نعماتی که داریم وتکرار خواسته هایی که میل به داشتنشان داریم دارد با شکرگزاری و دعا به ارتقای حس مثبت در وجودمان و پیگیری آرزوهایمان سرعت بیشتری میبخشیم.
چرا قدردان نیستیم؟
تابحال اندیشیدیم که چراخیلی از اوقات قدرشناس نیستیم؟چرا به زبان آوردن سپاسگزاری و تشکر برای برخی بسیار سخت است؟و چرا فکر میکنیم اگر برای هر چیزی قدر دان باشیم به شخصیت ما لطمه بزرگی وارد میشود، تحقیر میشویم، و یا باخودمیگوییم حالا کار چندان مهمی نبود که ارزش تشکر را داشته باشد.در صورتی که اگر خودمان بخواهیم همان کاررا انجام دهیم جزو وظایف خود ندانسته و زحمت زیادی به خود نمی دهیم و اگر هم دادیم توقع داریم قدردانی شایان توجهی از ما بعمل آید تا عالم و آدم بفهمند که ماچه کردیم.
از دلایل دیگری که تشکر نمیکنیم این است که در ذهن ما اگر کارپرداز اداره برایمان چای آورد کار خاصی نکرد برای همه می برد اصلا کارش همین است چای نیاورد پس چه کند؟؟
خانم خانه اگر هرروز به امور خانه و فرزندان رسیدگی می کند و اگر بهترین غذاها را هم بر روی سفره بگذارد برای همه عادی می شود اگرچه این کار سالیان سال انجام شود، اما برای اعضای خانواده عادی می شود و این موجب میشود که همسران نسبت به هم و فرزندان نسبت به والدین وحتی بالعکس ،والدین نسبت به فرزندان قدردان نباشند و همه فداکاری های اعضای خانواده نسبت به هم و فرزندان براحتی نادیده گرفته میشود و این خود پایه گذار اختلافات خانوادگی، عدم تفاهم همسران و عدم سازش فرزندان و بطورکل تبدیل شدن خانواده ها به خانواده های ناشاد و ازهم پاشیده و در نهایت بوجود آمدن جامعه ای ناشاد و شاکی و قدر نشناس می باشد.
اثرات قدر شناسی
واقعیت این است که همه ما با شنیدن قدردانی بسیار خوشحال میشویم و دلیل آن به قول دیل کارنگی این است که انسانها حس مهم و ارزشمند بودن رادوست دارند و وقتی از آنها قدردانی شود حس مهم بودن پیدا خواهندکرد.واین دلیل شادی آنها از قدردانی ست. با قدردانی کردن حس مثبتی به طرف مقابل منعکس میکنیم و این حس از برق چشمان مخاطبمان پیداست.
ابراز حس قدرشناسی در هرزمان و مکانی حس مثبت و مهربانی را جاری کرده و در خانه ،محل کار، هرجمع و محله و جامعه اشتیاق و حس زیبای زندگی را جاری می کند.
چگونه تشکر کنیم؟
آلن و بارباراپیز در کتاب “لطفا متفاوت باشید ” ۴ کلید طلایی برای ابراز تشکر موثر را بدین صورت نام میبرند:
۱-تشکر خود را واضح و آشکار بیان کنید.
به این معنی که اگر حس قدردانی داشتید حتما به زبان بیاورید تا هم قدرشناسی خودرا ثابت کرده و هم دیگران را به تکراراین محبت در آینده تشویق کنید.
۲-به طرف مقابل نگاه کنیدو درصورت امکان ارتباط لمسی داشته باشید.
برقراری ارتباط چشمی و در کنار ان لمس کردن بازوی طرف مقابل در صورت امکان قدرت تاثیرگذاری تشکر و سپاسگذاری را افزایش میدهد و نشان دهنده صداقت ما می باشد
۳-ازنام طرف مقابل استفاده کنید
قدردانی خود را با گفتن نام فرد شخصی کنید تا تاثیر بیشتری داشته باشد.افراد از اینکه نامشان را به زبان آورید بسیار خوشحال می شوند و به گفته دیل کارنگی افراد به اسم خود افتخار میکنند بنابراین با شنیدن نام خود خیلی خوشحال شده و ارتباط خوبی برقرار خواهند کرد.
۴-یک یادداشت تشکر برای طرف مقابل ارسال کنیدویا بصورت تلفنی و یا ارسال یک پیامک از او تشکر کنید
و در پایان ، نکته دیگری که درموضوع قدر شناسی بسیار مهم می باشد، این است که عادت سپاسگزاری و قدر شناسی را ملکه ذهن خود کرده و همیشه به دنبال فرصتی برای ابراز سپاس و قدردانی باشیم با تمرین این ویژگی نه تنها موفق به برقراری روابطی موثر، زیبا و بادوام خواهیم شد،بلکه میتوانیم ویژگی مثبت اندیشی را در وجود خود تقویت کرده و همیشه و همواره به دنبال کشف مواهب و نعمتها و زیباییهای زندگی باشیم.
آزاده کیانی جویباری
۲مهر۹۵
2 پاسخ
بسیار آموزنده ، خسته نباشید عرض میکنم.
ممنونم از حسن نظر شما