ارتباط موثر چیست؟
شهریور ۳۰, ۱۳۹۵

ارتباط موثر چیست؟

١-چرا ارتباط موثر داشته باشیم؟؟

تابحال به این موضوع فکر کردید که چرا ارتباط و موثربودن آن دارای اهمیت است و اصولا چرا باید ارتباط داشته باشیم و سوال بعدی اینکه چرا باید ارتباط مان موثر باشد.
از نیازهای اساسی انسان برای زیستن داشتن تعامل و ارتباط با همنوع است موضوعی که موجب بوجودآمدن تمدن بشری بوجودآمدن روستاها و شهرها و مهمتر از همه تداوم نسل بشر شده است. رشد و توسعه جوامع بشری حاصل احساس نیاز به داشتن ارتباط با هم نوع ،ارتباط با جامعه و جوامع دیگر است.
انسان نیاز به داشتن ارتباط رااز سالیان بسیار دور حس کرده و موفق به برقراری ارتباط شد اما نیاز به داشتن ارتباط موثر چندان مورد نیاز انسان ها احساس نشده و این خود دلیل بسیاری از معضلات اجتماعی، فرهنگی ، ، نابسامانی های اجتماعی ،جنگ عدم امنیت و…شده است.
پیشرفت تکنولوژی موجب برقراری ارتباط مجازی بین انسان ها شده و از طرفی سبب دور شدن انسان ها و از بین رفتن زندگی های سنتی و کمرنگ شدن ارتباط واقعی آنها شده است اما این ارتقای روز افزون تکنولوژی نیاز به برقراری ارتباط را همچنان مورد لزوم و ضروری نگهداشته است.

٢-مهارتهای ارتباط موثر
خوب گوش کردن
یکی از مهمترین مهارتهای ارتباط موثر این است که خوب و با علاقه به طرف مقابل گوش دهیم علائم تاییدی بکار ببریم سرمان را به نشانه تایید تکان دهیم و به شنونده حس مهم بودن بدهیم.از اصول مهم ارتباط و با جذبه بودن این است که به مخاطب اهمیت دهیم ،به او توجه کنیم و شنونده خوبی برای حرفهایش باشیم.

خوب نگاه کردن
از دیگر اصول ارتباط موثر هنر خوب نگاه کردن به مخاطب است نگاه کردن به چشمان مخاطب هنگامی که در حال صحبت کردن است به او حس مهم بودن می دهد و احساس میکند کاملا مورد توجه است.اگر هنگام صحبت مخاطبمان به اطراف خیره شویم و مدام چشمانمان را از صورت مخاطب به اطراف برگردانیم مخاطب حس میکند هیچ توجهی به او نداریم و این از ابهت و جذابیت ما کاسته و مخرب یک ارتباط موثر و مطلوب است.
گفتار و کلام
جملات و کلماتی که بکار میبریم تاثیر بسیاری بر روی ارتباطمان خواهدداشت اگر گفتار ما توام با انتقاد و سرزنش و گلایه باشد مسلما مخاطب از ما دور شده و بالعکس با تایید و احترام به مخاطب ،اورا به سمت خود جذب نموده و ارتباط خوبی برقرار خواهد شد.
چهره عبوس یا خندان
حالت چهره انسان تاثیر بسیارخوبی بر روابط مان خواهد داشت چهره های عبوس و عصبانی برای ارتباط مناسب جذاب نبوده موجب میشود افراد در نگاه اول برداشت درستی از همدیگر نداشته باشند در صورتی که چهره بشاش و خندان خود جاذب یک ارتباط خوب و موثرخواهد بود.
زبان بدن
حرکات بدن یا زبان بدن، حرکات نا آگاهانه و نوعی ارتباط غیرکلامی ست که منعکس کننده ذهنیت ما ودر اکثر اوقات بیانگر احساس و روحیات افراد است اگرچه نمیتوان برای همه موارد آن را کاملا صادق دانست امادر برداشت مخاطب بی تاثیر نبوده و گویای بخشی از رفتار و احساس و نوع ارتباط ما خواهدبود.
-احترام متقابل
احتر م به خود و به دیگران خود دلیل محکمی جهت برقراری یک ارتباط خوب و موثر است. انسان ها عاشق احترامند و عاشق حس ارزشمندی و احترام به افراد این حس رادر آنها بر می انگیزد. زمانی می توانیم به فکر برقراری ارتباطی مناسب و موثر باشیم که هم به خود و هم به دیگران ارزش و احترام بگذاریم.و این احترام میتواند به زبان ساده همان خوشرویی، همدلی و همدردی، تایید وهم زبانی باشد . به یاد گفته زیبای دیل کارنگی در کتاب آیین دوست یابی می افتم که میگوید مردم عاشق اسمشان هستند و هرگاه آنها را با اسمشان بخوانیم حس احترام و ارزش را در می یابند.
صداقت و راستگویی
از ارکان اساسی هر ارتباطی صداقت و راستی ست که بطور کاملا نامحسوس طرفین آنرا حس کرده و این حس را به همدیگر منتقل خواهند کرد. شاید این حس آشنایی باشد که گاهی حس خوبی نسبت به برخی افراد نداریم و تمایل به برقراری ارتباط با آنها نخواهیم داشت.و بالعکس تمایل بسیار زیادی به بودن با برخی دیگر داریم .البته این موضوع جنبه علمی هم دارد و آن انتقال امواج مثبت و منفی افراد با داشتن حس مثبت و منفی ست.حس مثبت و نابی که با ورود یک انسان خوب ، افراد حس می کنند و همچنین حس منفی که یک انسان بد به اطرافیان می دهد خود دلیل خوبی بر این مدعاست.

 

ازدید دیگران به موضوع نگاه کردن
یکی از راههای تاثیر گذاری روی افراد این است که خودمان را جای دیگران بگذاریم و از دید آنها به قضایا بنگریم. مردم عاشق این هستند که درک شوند و از دید خودمان و آنها به مسائلشان بنگریم و اینگونه فکر میکنند مورد توجه هستند و حس ارزشمندی میکنند و در برقراری ارتباط عملکرد بهتری خواهند داشت.

 

صحبت از خواسته های افراد
یکی از اصول مهم برقراری ارتباط موثر این است که از خواسته های آنها صحبت شودو راه رسیدن به خواسته هایشان به آنها نشان داده شود. اصولا افراد از همدلی و همدردی دیگران لذت می برند واز اینکه به مسائل و خواسته های آنها اهمیت داده شود خشنود شده و به سرعت به چنین فردی اعتماد کرده وارتباط بر قرار میکنند.

لزوم داشتن ارتباط خوب و موثر،داشتن مهارتهایی است که در متن فوق به آنها اشاره شده است . مطمئنا مهارتهای بسیار دیگری نیز وجود داردکه در این امر تاثیرگذار است که در مقاله های آینده در این رابطه بطور کامل بحث خواهد شد.

آزاده کیانی جویباری
شهریور ۹۵

2 پاسخ

  1. سلام
    از شما بسیار سپاسگزارم به دلیل این مقاله کاربردی و موثر
    مطمئنا اگر همین نکاتی که شما فرمودید را به صورت روزمره رعایت نماییم
    تغییرات بزرگی در روابط و روند زندگی ایجاد خواهد شد
    با آرزوی ادامه روند موفقیت شما استاد گرامی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.